Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Natuurvriendelijk isoleren: wat is dat?

De rijksoverheid heeft een nieuwe werkwijze goedgekeurd, de ’tijdelijke werkwijze natuurvriendelijk isoleren.’ Een mond vol, maar eigenlijk betekent het dat je in sommige gevallen de woning weer mag isoleren, zonder dat je boete kunt krijgen omdat je de flora- en faunawet overtreedt. We leggen hier uit hoe het werkt.

Noodoplossing

Het rijk zag dat mensen in de knel kwamen: eigenlijk mag je jouw dak en spouwmuur niet isoleren, tenzij je zeker weet dat er geen beschermde soorten in (kunnen) zitten. En dat kan je alleen weten als er ecologisch onderzoek is uitgevoerd.  Gemeenten moeten daarom een soortenmanagementplan (SMP) gaan opstellen en een ontheffing aanvragen voor grote gebieden. Maar, dat is een oplossing die minimaal twee jaar op zich laat wachten, omdat er een langdurig onderzoek bij komt kijken. Zo lang wil het rijk niet wachten met het aanreiken van een oplossing. Daarom is er een tijdelijke werkwijze bedacht, voor de periode tussen nu en het moment dat gemeenten een ontheffing voor grote gebieden hebben.

Spelregels

Als je jouw spouwmuur of dak wilt laten isoleren, moet iedereen zich aan een aantal spelregels houden. Dat zijn in ieder geval:

Jij
– Je bent woningeigenaar van een grondgebonden woning. Dat betekent een rijtjeswoning, vrijstaand huis of een hoekwoning.

– Je laat het werk uitvoeren door een bedrijf dat werkt volgens de methode natuurvriendelijk isoleren. Het bedrijf moet ook kunnen aantonen dat zij deze werkwijze kennen en toepassen, bijvoorbeeld door het behalen van een certificaat of training. Je vindt hier een overzicht van bedrijven die deze methode al hanteren: Woningeigenaar – Natuurvriendelijk isoleren.

Isolatiebedrijven
– Het bedrijf mag alleen isoleren in bepaalde tijden van het jaar, dat ligt aan de diersoorten en wanneer ze in de woning zitten.

– Het bedrijf plaatst eerst een soort flapjes, zodat de dieren niet meer terug kunnen komen in jouw gevel. Dat heet natuurvrij maken.

– Het bedrijf moet ook verblijfplaatsen terugplaatsen in jouw woning. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een klein stuk van de spouwmuur niet isoleert voor de vleermuizen.

– Het bedrijf registreert jouw isolatie op een landelijke applicatie. Hier wordt bijgehouden welke woningen natuurvriendelijk geïsoleerd worden. Zodra het jaarlijkse percentage overschreden wordt, krijgt het isolatiebedrijf een melding dat er in dit gebied geen spouwmuur meer geïsoleerd mag worden. In 2024 mag niet meer dan 3% van de woningen de spouwmuur laten isoleren. In 2025 en 2026 worden de aantallen nog lager.

De gemeente
– De gemeente stelt een soortenmanagementplan (SMP) op voor de langere termijn.

– De gemeente neemt zo snel mogelijk maatregelen voor de beschermde soorten die woningeigenaren niet kunnen nemen. Denk dan aan grotere verblijfkasten plaatsen. Het rijk wil dat gemeenten hiermee klaar zijn voor 1 februari 2025.