Nationale Klimaatweek van start
De Heemraadlaan in Leiderdorp stond afgelopen zondag in het teken van de start van de Nationale Klimaatweek. Buurtbewoners trapten samen met wethouder Gebke van Gaal en klimaatburgemeester Natasha Schulte deze week af. De speciale klimaatvlag werd gehesen en daarna gingen de bewoners hard aan de slag met hun buurtinitiatief: ze verwijderden stoeptegels en vulden een aantal boomspiegels op met prachtig groen! Samen maakten ze Leiderdorp weer een stukje groener!
Ine, bewoonster van de Heemraadlaan bedacht het vergroeningsplan en al snel sloten andere buurtbewoners zich aan. Ze legden hun plan voor aan de gemeente, deze zorgde voor plantenpakketten en grond en gaf toestemming om de boomspiegels (de stukken grond rondom de bomen) te vergroenen. Het initiatief past helemaal bij de visie van Leiderdorp voor meer groen en biodiversiteit.
Wethouder Gebke van Gaal was dan ook enthousiast in haar openingswoord: “Jullie actie is inspiratie voor alle Leiderdorpse straten! Als gemeente zijn we trots! Met kleine stappen, zoals het vergroenen van boomspiegels, kunnen we een groot verschil maken voor het klimaat en de leefbaarheid in de buurt. De Nationale Klimaatweek is een goed moment om gezamenlijk in actie te komen en elkaar te inspireren om duurzamer te leven”.
Samen aan de slag
Inwoners van de straat gingen samen met buurtbewoners en vrijwilligers van het Milieu Educatief Centrum aan de slag. Ze beplantten de boomspiegels met biologische bloemen en planten, die bijdragen aan een groenere en klimaatvriendelijke omgeving. Katja Jordanova van het Milieu Educatief Centrum vertelt: ‘We hebben gekozen voor planten die bijen en vlinders aantrekken, zodat de biodiversiteit in de straat wordt verhoogd. Elke boomspiegel wordt zo een kleine oase voor insecten, wat niet alleen de omgeving mooier maakt maar ook bijdraagt aan het lokale ecosysteem.’
In totaal werden er 35 boomspiegels aangepakt, waarvan sommige wel drie vierkante meter groot zijn.
Meer dan een groene buurt
Een initiatief als deze levert natuurlijk een prachtig groene buurt op, waarin het fijn vertoeven is. Maar het doet meer dan dat. Een bewoner vertelt: “Ik heb vandaag allemaal buren leren kennen die ik helemaal nog nooit gezien had”. Gezamenlijk een groenproject in je buurt oppakken, zorgt dus ook voor meer contacten en gezelligheid in de buurt. En dat helpt weer tegen eenzaamheid.
Ook kinderen betrekken
Ook de kinderen konden zich vermaken. De verwijderde stoeptegels mochten zij mooi versieren met speciale stift. En natuurlijk hielpen ze met het in de grond stoppen van al die prachtige planten. En dan waren er ook wat die graag ook wat zwaar werk wilden doen. Eén van de kinderen uit de straat: “Ik ga even een broodje eten hoor maar daarna kom ik nog meer tegels eruit halen, ik ben sterk hoor!” Door kinderen al jong te betrekken bij wat goed is voor onze aarde en het klimaat, geef je ze een goede basis voor een duurzame houding in de toekomst!
Onderdeel van de Nationale Klimaatweek
Ook klimaatburgemeester Natasha is enthousiast:’Wat ik mooi vond was hoe ontzettend goed de stemming was. En hoe snel je een straat kunt vergroenen als je met zoveel mensen bent. Ook buren die nog niet wisten of ze mee zouden doen, kwamen toch kijken. En staken uiteindelijk ook de handen uit de mouwen. Kinderen versierden stoeptegels, overal hingen vlaggetjes. Het was een mooi voorbeeld, dit zou je eigenlijk in elke straat van Leiderdorp willen! Fijn dat we de Nationale Klimaatweek zo konden starten, maar natuurlijk zijn er nog meer bijzondere activiteiten deze week, zoals het speciale kinderklimaatcircuit op woensdag 13 november en de grote duurzame ruilmarkt in de Sterrentuin op zaterdag 16 november!
Lees hier over alle activiteiten in de Nationale Klimaatweek.
Kom jij ook?