Op vakantie met de trein: nachtmerrie of romantisch avontuur?
Natasha Schulte is Leiderdorpse klimaatburgemeester en vertelt in haar blog over de (soms kleine, soms wat grotere) duurzame stappen die ze zet. En afgelopen zomer was dat het met de trein op vakantie gaan, samen met haar gezin. Lees erover in dit blog.
Als klimaatburgemeester met het vliegtuig? Dat leek me geen goed idee. Dus was deze zomer hét moment om een lang gekoesterde wens ten uitvoer te brengen: Met de trein op vakantie! De meest CO2 zuinige vorm van reizen inclusief wonderschoon uitzicht en uitgerust aankomen; ik zag het helemaal voor me. Alleen….mijn gezin ervaarde nog niet direct het enthousiasme en de romantische associaties, die ik wel had. Werk aan de winkel dus! Ik heb geloof ik álle blogs gelezen over treinen met kinderen. Vijf keer NS internationaal gebeld of een 4 persoons couchette echt betekent dat je zonder snurkende vreemden in een coupé zit. En heb ik uren gekauwd op de vraag: willen we wel of niet interrailen?
Veel luxe en toch voordeliger
En toen was het eindelijk zo ver. De perfecte bestemming gevonden: Het Kroatisch Split, pal aan de kust, slechts 2 nachtjes treinen van huis verwijderd. Met op de heen- en terugweg een 2 daagse tussenstop in Wenen. Met alle luxe opties én annuleringsmogelijkheden. En toch nog goedkoper uit dan het vliegtuig. Nee, aan mijn inspanningen kon het niet liggen. Het laatste wat je wilt zijn chagrijnige familieleden die straks elk minpuntje afschrijven op mijn klimaatgedoe. Ik heb wel 30 keer gecheckt of de vertrektijd niet gewijzigd was (na een horrorverhaal van een vriendin die met 2 kinderen de nachttrein naar Italië miste) En daar gingen we!
Slapend naar Wenen
Om 20.00 vertrokken we en de volgende ochtend om 8.30 rolden we (ieder met eigen rugzak en rolkoffer) Station Wenen Hauptbahnhof binnen. De kinderen hadden zich vermaakt; apenkooien door de coupé en geslapen als rozen. Zelfs mijn partner, die doorgaans heel kritisch is, werd wakker als een zonnetje. Oké met een beetje hulp van de slaappil die hij door vrienden nog vlak voor vertrek in zijn handen gedrukt kreeg. Kauwend op een kaiserbroodje zei hij: “Met de trein? Voor herhaling vatbaar!”. Ik geloofde mijn oren niet.
Missie geslaagd! Hoewel….
Zelf deed ik die eerste nacht geen oog dicht. Onbekende treingeluiden, een hard bed. De coupé kon dan wel op slot, maar ik lag de hele rit te stuiteren van de alertheid. Slaapmasker, oordoppen, voor mijn kinderen had ik overal aan gedacht: maar voor mezelf was ik ze allemaal vergeten. Zo dreigde mijn romantische avontuur nog bijna verpest te worden door mijn eigen humeur door slaapgebrek. Maar zoals het gaat bij alle belangrijke dingen in het leven; de ongemakken vergeet je snel, omdat het resultaat zo mooi is. Fijn toch, zo’n selectief geheugen?
Ik zit zelfs alweer te zoeken naar goeie treinkaartjes met korting naar Zuid-Frankrijk voor de herfst; of wat dacht je van een weekendje Londen? Tja; verslavend is het wel. Kortom: Treinreizen? Geweldig, maar vergeet in al je voorbereidingen vooral ook jezelf niet.
Hierbij als toegift nog mijn plus- en minpunten op een rijtje:
Pluspunten van de trein:
– veel minder CO2 uitstoot
– geen inchecktijd/stress zoals op een vliegveld
– vaak sneller dan met de auto
– kunnen slapen of rusten in plaats van zelf rijden (geen dure hotelovernachting nodig)
– rustig instappen doordat de trein ruim op tijd voor vertrek klaar staat
– kindvriendelijk (mits je niet teveel moet overstappen)
– veel tijd voor spelletjes, boeken, films etc.
– ruimte in je coupé en om heen en weer te lopen (mooi uitzicht en extra stoeltjes op de gang als je gezin slaapt)
– met 4, of 5 personen boek je al je eigen privé couchette en met 2 of 3 personen boek je een privé sleeper. In beide situaties heb je veel privacy en kun je de deur lekker op slot doen.
– veel treinstations (zoals Split) zijn midden in een stad, dichtbij haven en centrum, op loopafstand van hotels en openbaar vervoer om door te reizen. Luchthavens liggen vaak buiten de stad.
Minder fijne punten van de trein:
– je doet er wel langer over dan met het vliegtuig.
– de bedden zijn misschien wat harder dan je gewend bent (tenzij je een privé cabine boekt) en de airco is niet altijd optimaal.
– geluiden die je niet gewend bent: neem oordoppen en een slaapmasker mee.
– treintickets zijn snel volgeboekt en soms prijzig, maar vroeg boeken loont echt!
-nog niet alle steden zijn per trein goed bereikbaar. Hopelijk verandert dat snel doordat we massaal gaan treinreizen. 😉
Benieuwd naar jouw duurzame reiservaringen. Deel ze via natasha@studiospaak.nl!
Lees hier Natasha’s andere blogs:
Maak kennis met de Leiderdorpse klimaatburgemeester
De klimaatburgemeester ziet de tijden veranderen
Hoever ga je met verduurzamen?
Een recept tegen keuzestress: win-win oplossingen voor de dagelijkse boodschappen
De altijd-regel: hoe je jezelf goede gewoontes aanleert zonder innerlijke tweestrijd