De klimaatburgemeester ziet de tijden veranderen
De Leiderdorpse klimaatburgemeester Natasha was als kind minder met het klimaat bezig dan haar eigen kinderen nu. Ze vertelt er hieronder over in haar tweede blog.
“He mam, doe toch niet zo milieubewust!”
Toen ik 10 jaar was, kregen mijn vriendinnen allemaal nieuwe sneakers. Ik kreeg ze niet want mijn ouders waren “milieubewust”. Dat vond ik vreselijk. Net als de nieuwe recepten met linzen die mijn moeder uitprobeerde en voor onze neus zette. Ik was heus wel bezorgd om de planeet. Maar ik was ook een kind en had liever de hamburgers van de McDonald’s.
Nu, 30 jaar later, zie ik mezelf in de weer en denk ik: de tijden veranderen. En tegelijk ook weer niet. Dit keer ben ik degene die het onderwerp klimaat op de agenda zet. Die probeert vegetarische recepten te zoeken die kinderen lekker vinden (zelfs de linzen zijn al voorbij gekomen). Die eerst Marktplaats afstruint voor er een “nieuw” cadeautje wordt gekocht. Ik zie mezelf soms bezig en denk: ben ik nu precies die moeder geworden waar ik vroeger als kind zo van baalde? Ik moet bekennen: ja. Maar toch zijn er ook dingen veranderd.
Mijn kinderen en hun vriendjes reageren namelijk een stuk enthousiaster op veel milieubewuste initiatieven. Een ervaring cadeau krijgen zoals een uitje naar het trampolinepark is minstens even leuk als een cadeau uit een winkel. Als een cadeau van marktplaats komt is dat helemaal niet erg: sterker nog, kinderen van nu snappen heel goed dat je dan iets duurders en groters kunt kopen voor hetzelfde geld. Er bestaan nu vegetarische nuggets die kinderen nog lekkerder vinden dan de kipversie. Als ik moet kiezen tussen de auto of de trein roept mijn dochter: trein, trein, trein! De nieuwste rage op het schoolplein is een duurzame drinkfles, water met een smaakje. En als er weer een buurttas voor de deur staat met nieuwe kleding, dan springen mijn kinderen op om er enthousiast in te gaan rondneuzen.
De tijden veranderen. Het slechte nieuws is dan misschien dat het probleem van het klimaat in de afgelopen 30 jaar groter is geworden in plaats van kleiner. Maar het goede nieuws is dat veel meer mensen de urgentie voelen om zelf iets te doen. Daardoor is het een stuk leuker en makkelijker en cooler geworden om milieubewuste keuzes te maken.
Juist ook om die reden ben ik klimaatburgemeester geworden. Samen veranderen is een stuk leuker dan alleen. Afgelopen week ben ik vanwege de nationale klimaatweek op de school van mijn kinderen komen praten met kinderen over het klimaat. En het mooie is, vanochtend riep mijn zoon tegen mij: Mam, zet die douche uit, denk aan het klimaat! En hij heeft groot gelijk. In veel meer gezinnen zijn het tegenwoordig de kinderen die hun ouders bij de les houden. Het duurt dan misschien nog even voordat klimaatbewust leven helemaal “normaal” is. Maar ik sta gelukkig al heel lang niet meer alleen, zoals toen op dat schoolplein.
Hoe gaat het bij jou aan de keukentafel? Wie is bij jullie thuis de klimaatactivist? En wat voor gesprekken voeren jullie? Leuk als je jouw ervaringen met me deelt via natasha@studiospaak.nl.
Lees hier Natasha’s andere blogs:
Maak kennis met de Leiderdorpse klimaatburgemeester
De klimaatburgemeester ziet de tijden veranderen
Hoever ga je met verduurzamen?
Een recept tegen keuzestress: win-win oplossingen voor de dagelijkse boodschappen
De altijd-regel: hoe je jezelf goede gewoontes aanleert zonder innerlijke tweestrijd