Nationale Klimaatweek

Maak kennis met de Leiderdorpse klimaatburgemeester

Sinds deze week heeft Leiderdorp een heuse klimaatburgemeester: Natasha Schulte. Komende tijd deelt zij in het kader van de Nationale klimaatweek haar ervaringen. Hoe gaat zij om met de uitdagingen van klimaatbewust leven? Waar loopt ze daarbij tegenaan en hoe lost ze dat op? Je leest het de komende weken in haar blog! Hieronder vind je de eerste.

Ik kijk om me heen en zie mijn kinderen voor hun scherm kruipen met schreeuwerige kinderseries en een bak vol Halloweensnoep. Buiten zie ik hoe we onze voortuin versierd hebben met allerlei wegwerpzooi. Niet bepaald planetproof.

Bij een klimaatburgemeester denk ik aan iemand wiens restafval in een theekopje past, met kinderen in wollen kleding die door een perfect onderhouden moestuin dartelen en onbespoten appels eten in plaats van snoep.

Ik ben de afgelopen vijf jaar wel steeds meer klimaatbewust bezig. Ik ben vegetariër en probeer veganist te worden. Ik koop alleen maar tweedehands kleding of volledig duurzaam geproduceerde kleding. Ik heb een duurzame energieleverancier, bank en telefoon. Ik heb zonnepanelen, maak mijn eigen wasmiddel en douche tegenwoordig nog maar 3 minuten. Ook heb ik initiatieven opgezet in mijn buurt zoals de doorgeeftas om kleding te ruilen en een zero waste appgroepje. Maar er zijn ook veel dingen waarin ik niet altijd de klimaatbewuste keuze maak. Uit luiheid, gemak of uit onwetendheid.

Waarom heb ik toch ja gezegd toen ze mij vroegen om klimaatburgemeester te worden?
Juist omdat ik helemaal niet zo perfect ben. Al te perfecte voorbeelden werken voor mij soms ook demotiverend. Liever hoor ik hoe iemand bij mij op de hoek per toeval iets ontdekt heeft, dan een donderpreek met rampscenario’s. Zo zijn al mijn klimaatbewuste acties ontstaan. Dat wil ik graag delen. Alle grote maatschappelijke omwentelingen zijn begonnen met kleine acties, waarmee individuen elkaar aansteken.

Weet ik dan wel genoeg over het klimaat om klimaatburgemeester te zijn?
Ik lees en kijk veel over het klimaat. Maar als de berichtgeving te negatief wordt krijg ik de neiging om het boek weg te leggen of de tv uit te doen. Het is te veel, te heftig en te groot. Wat kan ik daar als individu aan doen? Ik ben een doener, die kennis direct wil omzetten in een hoopvol tegengeluid. Dus ik verzamel feiten, filmpjes en verhalen die me extra motivatie geven. Ik ga graag in gesprek met anderen om nieuwe kennis op te doen. Maar ik stop als het te veel in detail gaat. Dan kijk ik liever even naar mijn kinderen: voor hun toekomst moeten we nu alles doen wat we kunnen.

Samen ontspannen veranderen
Deze transitie vraagt om gedragsverandering. Laten we het samendoen, op een ontspannen manier. Als klimaatburgemeester wil ik een verbinder zijn, tussen burgers, ondernemers en overheid. Ik wil gesprekken voeren met verschillende Leiderdorpers. Of langsgaan op scholen, zoals deze week op de Elckerlyc Montessori en international school.

Zichtbaarheid werkt als een vergrootglas
Hoe meer aandacht voor het klimaat hoe beter, want wat je aandacht geeft groeit. Juist die kleine lokale initiatieven in ons eigen dorp zijn belangrijk. En bovendien: door het vergrootglas dat Leiderdorpers meelezen, wordt het maken van eigen duurzame keuzes nog een stukje makkelijker. Wie weet gaat mijn leven er dan uiteindelijk ook net zo duurzaam uitzien als dat van al die “perfecte” voorbeelden!

Waar ligt mijn expertise?
Ik ben gefascineerd door het gedrag van mensen en hoe we dat kunnen veranderen. Wat drijft ons? Waarom zit er soms zo’n groot verschil tussen wat we willen en wat we daadwerkelijk doen? Met mijn bedrijf Studio Spaak gebruiken we comedy om teams op een ontspannen manier te helpen veranderen. Door met veranderprocessen bezig te zijn heb ik veel kennis opgedaan over gedragsverandering. Die kennis heeft mij geholpen om klimaatbewuster te leven. Daarom schrijf ik in de komende tijd een serie blogs op deze website, om de kennis die mij geholpen heeft te delen met anderen.

Heb je een leuk duurzaam initiatief dat volgens jou aandacht verdient? Laat het me weten via natasha@studiospaak.nl.

Lees hier Natasha’s andere blogs:
Maak kennis met de Leiderdorpse klimaatburgemeester
De klimaatburgemeester ziet de tijden veranderen
Hoever ga je met verduurzamen?
Een recept tegen keuzestress: win-win oplossingen voor de dagelijkse boodschappen
De altijd-regel: hoe je jezelf goede gewoontes aanleert zonder innerlijke tweestrijd