Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Alles over groene daken

Het ziet er mooi uit, zo’n dak vol groene en rode tinten. Maar waarom plaatsen mensen een groen dak en welke voordelen kan het voor jou hebben?

Wat is een groen dak?

Als men het heeft over een groen dak gaat het doorgaans over het plaatsen van matten sedum, een vetplantje dat wel wat lijkt op mos. Maar er zijn veel meer mogelijkheden om een groen dak te creëren, bijvoorbeeld met plantjes of zelfs met wateropslag. Hier heb je wel een sterk dak voor nodig en daarom kiezen mensen doorgaans voor sedum. Hier worden vooral platte daken, zoals schuurtjes, mee gedekt. De rode kleuren die je soms op daken ziet is ook sedum: wanneer het plantje lange tijd geen water kan opnemen kleurt het van groen naar rood.

De overkapping bij de A4, ter hoogte van de Ericalaan, heeft ook een groen dak.

Waarom een groen dak?

Hittestress
Groene daken hebben meerdere voordelen. Zo helpt groen tijdens hele hete zomerdagen om het koeler in huis te houden. Een groen dak wordt niet meer dan vijf graden warmer dan de buitentemperatuur, terwijl een onbedekt dak tot wel 90 graden kan worden op zulke dagen! Houd er wel rekening mee dat dit niet geldt als isolatie, want in de winter houdt groen de warmte in jouw woning niet beter vast. Dit wordt door meerdere sites wel geclaimd, maar dit is dus niet correct.

Ook helpt een groen dak om de levensduur van het dak te verlengen. Daken krijgen voornamelijk schade door UV-straling van de zon, dus als je je dak bedekt vangt het groen ook veel straling op. Heb je net je dak vernieuwd en plaats je daarna meteen groen op het dak? Dan kan de levensduur van jouw dak zomaar verdubbelen!

Wateroverlast
Sedum is een vetplant en kan daarom lange tijd zonder water en vervolgens in één keer heel veel water opslaan. Juist met flinke stortbuien, die vanwege de klimaatsverandering steeds vaker voorkomen in Nederland, is dit heel handig. Sedum neemt namelijk het water van de regenbuien op, maar als er meer water valt dan de plantjes op kunnen nemen, komt het water alsnog in het riool terecht. Sedum draagt dus niet bij aan minder wateroverlast, maar vertraagt de waterafgifte naar het riool toe. Zo kan je met jouw groene dak eraan bijdragen dat straten minder snel vollopen tijdens heftige regenbuien.

Ook het MEC heeft een groen dak.

Biodiversiteit
Waar plantjes zijn, zijn insecten en waar insecten zijn, zijn vogels. Dit is niet anders op een groen dak. De kans bij sedum is klein dat er vlinders, bijen en hommels op afkomen, maar het vetplantje draagt dus zeker wel bij om meer ruimte te creëren voor insecten en (kleine) vogels.

Groene daken helpen tegen hittestress, vangen water op bij hevige regenval en dragen bij aan de biodiversiteit. Dat is GOED voor ons leefklimaat.

Meeuwen
De vogels veroorzaken overlast in stedelijk gebied en zijn zeer agressief wanneer ze een nest hebben. Heel onhandig als dit net op jouw platte dak is, natuurlijk! Meeuwen zijn dol op daken met kiezels, maar houden niet van het vochtige, kriebelige groen. Op deze manier kan je voorkomen dat jouw platte dak het volgende meeuwennest gaat worden. Vooral voor ondernemers met panden in bijvoorbeeld industriegebieden is dit een heel makkelijke manier om overlast van meeuwen te voorkomen.

Zelf aan de slag: wat moet ik weten?

Groen dak leggen
Afhankelijk van je dak en je eigen wensen kun je kiezen voor een groen dak voor de sier (extensief) of als een tuin waar je ook kunt lopen en zitten (intensief). De aanleg van een intensieve daktuin vraagt een geheel andere aanpak en, heel belangrijk, een bouwvergunning. We adviseren je voor de aanleg van een intensieve daktuin een professional te raadplegen. Ook kun je het vergroenen van je dak gelijk combineren met zonnepanelen.

Een (extensief) groen dak is redelijk eenvoudig zelf aan te leggen, maar controleer wel een aantal basisvoorwaarden:

  1. Het dak moet minimaal 40 kg extra per vierkante meter kunnen dragen;
  2. Dakranden moeten minimaal 5 cm hoger zijn dan de dikte van het totale materiaal;
  3. Ligt het dak vol in de wind? Verzwaar dan de randen met een tegel en gebruik vegetatiematten;
  4. heeft het dak een helling van 45 cm of meer? Dan is een anti-afschuifvoorziening noodzakelijk. Raadpleeg hiervoor een professional.

Een groen dak vraagt weinig onderhoud en is dus een simpele manier om Leiderdorp groener en gezonder te maken. Een groen dak kun je in principe zelf aanleggen. Een korte speurtocht op internet levert vele mogelijkheden op om kant-en-klare pakketten te kopen die thuis worden bezorgd. Wil je zeker weten dat je dak vele jaren meegaat, neem dan een hovenier in de arm voor advies en uitvoering.

Financiering
Een groen dak is wel een investering en daarom helpt de gemeente je graag. Er zijn op landelijk, regionaal en lokaal niveau geen subsidies beschikbaar, maar de gemeente Leiderdorp biedt wel de duurzaamheidslening, die ook geldt voor het leggen van een groen dak.  Ook voor verenigingen en stichtingen (inclusief VvE’s), kerken, scholen en andere organisaties is er speciale financiële ondersteuning, namelijk de stimuleringsregeling.

 

Meer informatie?

Praktische informatie en een handige brochure vind je op de site van Duurzaam Bouwloket.