Energie

Verandering van het energielabel voor woningen: wat je moet weten

Iedere woning heeft bij de verkoop een definitief energielabel nodig. In 2021 is de manier veranderd waarop je een energielabel aanvraagt en hoe deze wordt vastgesteld.

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is: welke energiebesparende maatregelen al zijn toegepast en welke nog niet. De labels lopen van G t/m A, waarbij G het minst energiezuinig is. Ook geeft het energielabel een overzicht van de woningkenmerken. Denk hierbij aan het woningtype (rijtjeshuis, bungalow etc.), beglazing (enkel glas, dubbel glas, HR++ glas), verwarming, ventilatie, isolatie en de opwek van energie (zonnepanelen, warmtepomp etc.). Inmiddels bestaan er zelfs al woningen van label A+, dus eigenlijk nog zuiniger dan label A.  Een koper van een woning kan hierdoor inzichtelijk krijgen wat er al in de woning te vinden is aan energiebesparende maatregelen. Een goed energielabel kan ook de waarde van de woning (en dus de verkoopprijs) verhogen.

Ook met een oudere woning kun je in een paar stappen een energiezuinig huis krijgen (bron: Milieu Centraal).

Wat is er veranderd in 2021?

Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om via de website van de Rijksoverheid je eigen energielabel aan te vragen. Nu moet je via een energieadviseur een energielabel aanvragen. Het nadeel hiervan is dat dit duurder is. Naar verwachting zijn de kosten gemiddeld €190,- voor eengezinswoningen en gemiddeld €100,- voor appartementen. Het voordeel is dat de energieadviseur een beter beeld geeft hoe energiezuinig de woning daadwerkelijk is (lees hier meer over in de alinea hieronder). De energieadviseur bepaalt de uiteindelijke prijs van het energielabel.

Waarom verandert het?

Het oude energielabel is niet heel betrouwbaar. Bij het toekennen van het definitieve energielabel wordt nu niet doorgevraagd naar de maatregelen die in de tussentijd genomen zijn in de woning. Je krijgt bijvoorbeeld wel de vraag of er gevelisolatie in jouw woning aanwezig is, maar niet hoeveel isolatie (de dikte). Hierdoor kreeg een woning met één centimeter isolatie hetzelfde energielabel als een nieuwbouwwoning met 30 centimeter isolatie. De energielabels zijn sinds 2021 dus betrouwbaarder geworden.

Heeft mijn woning een energielabel?

Iedere woning heeft een voorlopig energielabel gekregen. Dit label is op basis van het bouwjaar. Bij de verkoop van een woning is een definitief energielabel verplicht. Ben je benieuwd of jouw woning al voorzien is van een definitief energielabel? Bekijk het hier. 

Een definitief energielabel is maximaal 10 jaar geldig vanaf het moment dat je het label ontvangt. Heb je de woning met energielabel ondertussen al energiezuiniger gemaakt? Dan kun je met een nieuw energielabel de verbeteringen duidelijk inzichtelijk maken. Voor de verkoop van je huis is dit niet verplicht, zolang het oude energielabel nog geldig is.

Vragen, meer informatie en op weg naar een duurzame woning

Voor meer informatie over energielabels voor woningen, kun je een kijkje nemen op de website van de Rijksoverheid. Heb je vragen over jouw eigen woning, bijvoorbeeld welke maatregelen jouw woning een beter energielabel zullen opleveren? Neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket. Het advies dat het Duurzaam Bouwloket geeft is onafhankelijk en gratis voor inwoners van Leiderdorp. Duurzaam Bouwloket is te bereiken door te bellen (071 – 204 30 14), te mailen (info@duurzaambouwloket.nl) of door de website te bezoeken.

Bron artikel: Duurzaam Bouwloket.