Hoe gaat Leiderdorp aardgasvrij?
We hebben afgesproken om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat klinkt ver weg, maar hier moet nog heel veel voor gebeuren. De gemeente heeft jou daarbij nodig.
Stapsgewijs aardgasvrij
Stoppen met aardgas betekent dat we andere warmtebronnen in huis gaan gebruiken. Daar zijn verschillende technieken voor, zoals een warmtenet (ook wel stadsverwarming genoemd), warmtepomp of geothermie (aardwarmte).
- Stap 1: Transitievisie Warmte (TVW)
- In de TVW wordt per wijk beschreven welke techniek het meest geschikt is als alternatief voor aardgas. Soms zijn er meerdere technieken geschikt in een wijk. Ook wordt er in dit document aangegeven welke wijken de meeste potentie hebben om voor 2030 aardgasvrij te kunnen worden, deze heten de ‘startwijken’. De TVW bevat nog geen definitieve keuzes, het is eigenlijk een overzicht van de mogelijkheden. Omdat er veel ontwikkelingen zijn, zoals nieuwe technieken voor warmteopwekking, wordt de TVW elke 5 jaar bijgesteld en aangepast.
Lees de TVW hier. - Stap 2: Uitvoeringsplannen
- Zodra de TVW is vastgesteld wordt voor Leiderdorp een preciezer plan gemaakt. Dat heet een ‘uitvoeringsplan’. Zodra er meer concrete informatie is wordt ook gestart met het opstellen van uitvoeringsplannen samen met de bewoners uit die wijk.
Wat kan ik nu zelf al doen?
Ongeacht welke warmtebron er in jouw wijk komt, zijn er maatregelen die je nu al kunt treffen. Energieverbruik verlagen door je woning goed te isoleren en ventileren, bijvoorbeeld.
- Hoe kan ik mijn koopwoning (verder) duurzaam maken?
- Weet je niet goed waar te beginnen? Of heb je al best wat gedaan aan jouw woning, maar weet je niet wat je verder nog zou kunnen doen? Maak eens een afspraak met de energiecoaches!
- Hoe weet ik wat werkt voor mijn type woning?
- Voor onafhankelijk advies van bouwkundig adviseurs kun je terecht bij het gemeentelijk energieloket: het Duurzaam Bouwloket.
- Wat doe ik als ik nu al een nieuwe CV-ketel nodig heb?
- Een CV-ketel is een flinke kostenpost. Misschien moet jouw ketel vervangen worden, maar kies je nog niet voor een volledig elektrische warmtepomp. Misschien is de hybride warmtepomp dan wel de beste tussenoplossing. Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp mét een hr-ketel op gas voor de koudere dagen. Zo vervang je direct een deel van het gasverbruik door duurzame energie.
- Ik ben huurder, wat kan ik doen?
- Er zijn allerlei kleine aanpassingen die je kunt doen aan jouw woning om energie te besparen. Wij geven je (0)71 tips met de GOED-checklist! Meer tips krijg je van de energiecoaches tijdens een gratis huisbezoek.
- Welke financieringsmogelijkheden zijn er?
- Voor woningeigenaren zijn er verschillende mogelijkheden voor subsidie en/of lening. Doe de subsidiecheck van het Duurzaam Bouwloket en krijg meteen een overzicht van jouw mogelijkheden! Voor huurders zijn we bezig met een bespaaractie, houd deze website in de gaten voor updates daarover!